Kód pojišťovny

Angína

Ilustrační obrázek
Angína je sice zcela banální onemocnění, ale při jejím zanedbání mohou nastat zdravotní komplikace. Toto onemocnění i léčbu pomocí antibiotik určitě prodělal každý z nás. Angína vzniká jako akutní zánět krčních mandlí a okolní lymfatické tkáně. Právě tento zánět způsobuje zduření krčních mandlí a bolestivost při polykání, která se může zvyšovat. Mandle bývají potaženy bílým až nažloutlým povlakem.

Jaké jsou příznaky angíny?

Kromě bolesti v krku a bolesti při polykání má nemocný zvýšenou teplotu a zduřené mandle. Při větších potížích se mohou objevit až hnisavé čepy, které je vidět na mandlích jako bílé tečky. Dalším příznakem je zduření mízních uzlin na dolní čelisti a krku.

Proč jít k lékaři?

Při vypuknutí angíny je nutná návštěva lékaře, protože přechozená angína může mít zdravotní následky ( revmatické postižení srdce, poškození kloubů). U malých dětí může po odeznění angíny dojít k náhlému postižení ledvin. To se projevuje zástavou tvorby moči a záněty očních víček. Další komplikací angíny je vznik hnisavého abscesu, který při větším šíření vzniká hlouběji v tkáních hltanu. Absces je nutné chirurgicky vyčistit, jinak by mohlo dojít k jeho šíření.

Léčba pomocí antibiotik

Při určení diagnózy lékař předepisuje antibiotika a určuje přesné dávkování a aplikaci léků. Pacient by si antibiotika rozhodně neměl brát sám o své vůli. Je nutné, aby při léčbě antibiotiky byly zničeny všechny bakterie, protože ty, které přežijí se potom stávají vůči použití dalších antibiotik odolnější, a tím se další průběh léčení komplikuje. Důležité je tedy vybrat vhodný typ antibiotik a zjistit, zda pacient není alergický na penicilin. V současné době existuje celá řada účinných léků, které mohou penicilin nahradit.

Dodržujte přesné dávkování

Antibiotika je nutno užívat přesně podle předpisu, protože každá půlhodina zpoždění má při léčbě velký význam. Je nutné, aby koncentrace léku v krvi měla požadovanou hladinu, protože při po klesu pod určitou mez se bakterie mohou tvořit znovu a efekt léčby se snižuje. Minimální doba léčení angíny je sedm dní.

Období rekonvalescence

Po nemoci tělu ještě nějakou dobu trvá, než se plně zotaví a opět nabere novou energii. Toto období je obdobím tzv rekonvalescence, jehož délka závisí na průběhu a závažnosti onemocnění. Obvykle postačí 7-14 dní a po tuto dobu bychom se měli vyhnout přehnané námaze a sportu. Je zcela zbytečné přeceňovat své síly a nadměrně vyčerpávat organizmus nezodpovědným chováním. I když se pacient cítí zdráv a je bez potíží, jsou energetické rezervy organizmu v pozoru.

Odstranění krčních mandlí

Další z možností léčby angíny je odstranění krčních mandlí. Je to ovšem opravdu krajní řešení o kterém se uvažuje v případě, že se angína opakuje čtyři a vícekrát do roka, při tvorbě čepů a nadměrném hnisání. V minulosti se k tomuto zákroku přistupovalo velmi často a jednalo se rychle. V současné době se postup léčení zásadně změnil a existuje spíše snaha se odstranění krčních mandlí vyhnout. Léčení antibiotiky je natolik zásadní, že s nimi lze angínu bez větších potíží zvládnout.

Krční mandle mají svůj význam

Krční mandle hrají důležitou roli v oblasti ochrany imunitního systému a není vhodné se jich "zbavovat" jen kvůli angíně. I když se jedná pouze o malý chirurgický výkon, je nutná celková anestezie. Ta, ale vždy přináší určitá rizika. Komplikací tohoto zákroku může být krvácení z rány po týdnu po zákroku, kdy hrozí odloučení sražené krve. Je proto nutné vždy zcela individuálně zvážit všechna pro a proti a teprve až v odůvodněných případech se rozhodnout pro operační výkon.

Co dělat po odstranění krčních mandlí?

Zhruba po dvou týdnech po zákroku se pacient zotaví. Někdy se mohou objevit po operaci nepříjemné pocity a bolesti v krku. Abychom tyto pocity zmírnili, doporučuje se po určitou dobu podávat chladné nápoje nebo zmrzlinu. Nepříjemné pocity může také zmírnit dostatečně vlhký vzduch. Ten můžeme vytvořit ( pokud nemáme zvlhčovač vzduchu) namočením prostěradla nebo ručníku a dát ho na zapnuté topení. Po zákroku není vhodné chodit do většího davu lidí( zvýšená možnost infekce) a nekontaktovat se s nemocnými. Občas se stává, že po odstranění krčních mandlí se může objevit angína. Mívá ovšem daleko lehčí průběh a objevuje se ojediněle.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.