Kód pojišťovny

Zase vás bolí hlava?

Ilustrační obrázek
Téměř každého občas bolí hlava. Ve většině případů je příčinou napětí povrchových svalů hlavy a svalů krku po soustředění nebo stresu. Někdy bolesti hlavy způsobují stravovací obtíže či alkohol. Jindy jde o první příznaky nachlazení nebo chřipky. Další příčinou může být menstruace.

Nejčastější bolesti

Nejčastějším typem bolestí hlavy jsou takzvané tenzní bolesti, se kterými se dříve nebo později setká každý. Jde o tupý tlak v hlavě, zejména na spáncích, který člověku nedovolí soustředit se na cokoliv jiného. Způsobuje ho napětí (tenze), ať už psychické nebo svalové, postihující především svaly ramen a krku. Typickým příkladem je řízení auta na dlouhou vzdálenost, při kterém se kombinuje nutnost dlouhodobé koncentrace s mnoha hodinami v nezměněné poloze.

Počítače a bolesti hlavy

Blikající obrazovky prvních počítačů bolení hlavy skutečně vyvolávaly. To už by se dnes stávat nemělo, za předpokladu, že je monitor správně seřízený. Za potíže mohou spíš pracovní podmínky – nevhodné ergonomické uspořádání pracoviště, příliš slabé nebo příliš moc ostré světlo, klimatizace apod.

Bolesti hlavy může způsobit i nedostatek tekutin nebo nízká hladina cukru v krvi – zkuste více pít a nevynechávat odpolední svačinu.

Večírek se vydařil, ale ty následky...

Jen málokdo ve svém životě nezažil kocovinu... Možná jste i vy vyzkoušeli jeden ze zaručených receptů, jak se z ní dostat. Při kocovině je pravděpodobně nejlepším nápojem voda, která nahradí ztracené tekutiny. Po pití alkoholu je třeba vypít před spaním velké množství vody, aby se předešlo dehydrataci. Terapeuti doporučují pít během následujícího dne mátový, kopřivový nebo heřmánkový čaj či čaj z řebříčku pro uklidnění žaludku a jater. Jedním z nejlepších způsobů prevence kocoviny je nepít na lačný žaludek a vypít předem dostatek vody (až 0,5 l).

Nejlepším lékem je zůstat v posteli a užívat léky, které zmírní úporné bolesti hlavy. Rozhodně si nepomáhejte šálkem kávy. Káva je totiž stejně jako alkohol diuretikum (látka podporující tvorbu moči) a nepříjemný stav jen prodlužuje. Jsme-li z nejhoršího venku, procházka na čerstvém vzduchu by měla pomoci vyčistit hlavu.

Když hlava třeští

Jste unavení, máte ucpaný nos a hlava vám třeští jako buben? Tlak za čelem a ve spáncích ve vás vyvolává strach z onemocnění – sinustidy, tedy zánětu vedlejších nosních dutin. Pokud vám teče hustá žlutozelená rýma, bolest je nejvýraznější u kořene nosu, za čelem a za očima a zhorší se, když se předkloníte, mohlo by se jednat právě o zánět vedlejších nosních dutin. V takovém případě určitě navštivte lékaře.

Ale neplašte se předčasně. Mnoho lidí s příznaky zánětu dutin a nosu ve skutečnosti trpí alergiemi nebo migrénami. Téměř u poloviny migreniků je bolest hlavy doprovázena usmrkaným a zacpaným nosem.

Léky na bolest

Na běžné bolesti hlavy je možné použít například aspirin, paracetamol nebo ibuprofen. Aspirin a ibuprofen však nejsou vhodné pro toho, kdo má, či v minulosti prodělal, žaludeční vřed, protože tato léčiva mohou podráždit žaludek.

Vhodnější jsou šumivé varianty volně prodejných analgetik, které jsou pro žaludek obecně šetrnější než tablety a jejich účinek nastupuje rychleji. Klasické tlumiče bolesti paracetamol a acylpyrin nepomáhají, je-li bolest způsobena přílišným napětím svalů.

Pozor si dávejte na příliš časté užívání léků „od bolesti“, protože se tělo stává proti účinné látce stále odolnějším a k potlačení bolesti potřebuje čím dál větší a častěji podávané dívky. Následkem několikaletého nadužívání léků tak může být chronická bolest, která postiženého neopouští ani na okamžik.

Pomozte si masáží

Trpíte-li bolestí hlavy vycházející z týla, může vám pomoci masáž šíje prováděná celou plochou dlaně a jemným hnětením a mnutím svalů horní části ramen. Poté masírujeme palci krouživými pohyby napjaté svaly na obou stranách krku a pak opět krouživými pohyby, avšak jen prsty, masírujeme krajinu za ušima. Následně provádíme konečky prstů pevné údery napříč čelem, od jednoho spánku ke druhému. Masáž ukončíme pevným úderem na šíji shora dolů směrem k ramenům.

Bolesti hlavy postihují i děti

Bolest hlavy u dětí a dospívajících je až hrozivě častá. Potvrdily to i výsledky nedávného výzkumy skupiny amerických lékařů. Podle nich bolí hlava více než dvacet procent školáků alespoň jednou za týden. Jedenáct procent dívek a tři a půl procenta chlapců však bolí hlava každý den. A jaké jsou příčiny? Obyčejně způsobují bolesti hlavy různé virové infekce. Velice zřídka ji mohou vyprovokovat také otoky mozkové tkáně. Nejčastější příčinou je ale migréna. Postihuje více než deset procent školáků. Zajímavé je také zjištění, že migrénou nejvíce trpí děti kolem dvanácti let, a to až devatenáct procent.

Obyčejná bolest hlavy nebo migréna?

Migréna je intenzivní a pulzující bolest hlavy, někdy doprovázená nevolností. Bolest začíná většinou od čela, zachvacuje celou polovinu hlavy nebo se koncentruje kolem očí a postupně narůstá. Také při pohybu se bolest zřetelně zvětšuje. U mnoha dětí nárůst bolesti způsobuje i prudké světlo nebo hluk.

Pro rozvoj migrény jsou typické tři fáze. Ta první může trvat několik hodin, ale i dní a příznaky jsou velmi pestré – člověk se „necítí“ dobře, je podrážděný, neklidný, unavený, je mu nevolno nebo má naopak neobvyklý hlad.

Při druhé fázi se dostavují potíže s řečí, zdvojené vidění, někteří nemocní vidí světelné záblesky (auru). Migrenici však tuto fázi občas vynechávají a jsou bez varování přepadeni třetí fází – příchodem vlastní bolesti, která je velmi silná. Typická je zvýšená citlivost na světlo a hluk, nemocný touží být sám, ve tmě a naprostém klidu.

Mechanismus vzniku migrény se vědcům zatím nepodařilo odhalit. Předpokládají, že jde o důsledek atypických procesů v mozku doprovázených náhlými změnami tlaku v cévách a narušením krevného oběhu. Nemocí mohou trpět celé rodiny i generace rodin, a tak se zkoumá i možnost existence typického genu vyvolávajícího migrénu.

Děti a migréna

V mnoha případech vyvolávají migrénu potraviny nebo alergie na ně. Někdy stačí vyloučit z jídelníčku dětí nebezpečné produkty, jako například sýr, vnitřnosti, ořechy nebo kořeněné a pálivé omáčky. Bylo prokázáno, že také čokoláda, glutaman sodný a některé přísady uzenářských výrobků mohou u citlivých jedinců vyprovokovat záchvaty migrény. Až třetina lidí postižených migrénou časem zjistí, jak a na které potraviny reaguje.

Pokud dítěti začal záchvat migrény, uložte ho do chladnější místnosti bez ostrého světla. Na čelo mu můžete dát chladný obklad. Lékařem předepsané léky je nutno podávat už při prvních příznacích záchvatu, jinak vůbec nepomohou.

Nikdy nepodceňujte stížnost dítěte na bolesti hlavy. Pokud už jste nuceni podávat dítěti při bolestech hlavy nějaké léky, dbejte na to, aby je předepsal lékař po důkladném vyšetření. Důvodem k návštěvě lékaře by měla být každá prudká bolest hlavy, pokud se opakuje nebo je spojena s neobvyklým chováním.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.