Kód pojišťovny

Dráždivý tráčník

Ilustrační obrázek

Diagnóza dráždivého tráčníku je charakterizována poruchou hybnosti tlustého střeva a příznaky, jakými jsou např.: nadýmání , plynatost, potíže se stolicí, křečovité bolesti v břiše. Ve většině případů se jedná o dlouhodobé potíže, které se projevují různou intenzitou a různě dlouhou dobu. Klinický obraz tohoto onemocnění je pestrý a rozlišujeme dvě varianty onemocnění:

  • Typ průjmovitý,  který je charakterizován křečovitými bolestmi břicha a opakovaným vyprazdňováním. Také je častá nesnášenlivost na některé potraviny, zvláště na mléčné výrobky.
  • Typ zácpovitý.
  • Typ přechodný. Vyskytuje se nejčastěji a je doprovázen plynatostí.

Jaké jsou příčiny potíží?

Příčina vzniku dráždivého tráčníku ještě není úplně známá. Předpokládá se, že mezi faktory, které ovlivňují dráždivý tráčník patří zejména stres, psychické poruchy, hormonální dysbalance, nepravidelná životospráva. Důsledkem těchto faktorů mohou vzniknout změny ve složení střevního bakteriálního prostředí. Spouštěcím mechanismem zmíněných potíží může být i střevní infekce.

Jaká je léčba potíží?

Mezi základní terapii patří dieta. Je nutné vyloučit ty potraviny, které by mohly dráždit pohyblivost střev. K dispozici je také celá prostředků a léků, které pomáhají upravit vyprazdňování, činnost střev a plynatost. Dietetická opatření se řeší podle individuálních potíží. Dráždivý tráčník je onemocnění sice nepříjemné, ale v žádném neohrožuje život pacienta. Terapie je dlouhodobá a vyžaduje trpělivost ze strany pacienta i lékaře. Zahrnuje řadu komplexních opatření, která zahrnují změnu životního režimu a dietetických návyků.

Vliv stresu a jeho vliv na zdraví

Trávicí trubice je bohatě zásobena nervovými vlákny vegetativního nervového systému. Jeho prostřednictvím je umožněno spojení s centrálním nervovým systémem. Tím je zajištěno vnímání podnětů z oblasti zažívacího traktu a také vyšší nervové činnosti. U nemocných s dráždivým tráčníkem se častěji objevují úzkosti, různé fobie, deprese nebo různé neurotické stavy. Těmito poruchami trpí častěji ženy než muuži.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.