Kód pojišťovny

Opruzeniny

Ilustrační obrázek

V období, kdy dítě nosí plenky se každá maminka určitě setká s problémy s pokožkou v oblasti zadečku a třísel. Protože kůže je zde vystavena nadměrné vlhkosti, teplu a bakteriím z moče a stolice, vznikají na pokožce tzv. opruzeniny. Někdy se může objevit zánět, který je způsoben kvasinkami. Každé miminko má individuální práh citlivosti a na podráždění pokožky reagují jinak. Některé děti nesnesou ani oblečení s příměsí umělých vláken a reagují ihned vyrážkou nebo zarudnutím pokožky. Kůže pak svědí a  dítě je nevrlé, škrábe se a kůže se tak může snadno infikovat.

Papírové pleny

V současnosti používané papírové pleny znamenají pro maminky velkou časovou úsporu. Dříve používané látkové pleny se musely vyvařovat prát a máchat, aby se odstranily všechny zbytky pracího prášku. Jestliže k tomu ještě připočteme každodenní žehlení, znamenalo to vše pěknou námahu. V případě, že dítě potřebuje široké balení kvůli kyčlím se však používání látkových plen nevyhneme. Také ne všechny děti použití papírových plen snášejí. Některé děti mohou trpět plenkovou dermatitidou a jejich kůže reaguje podrážděním. Ani nezáleží na typu a značce plenky. V takových případech nezbývá nic jiného než se vrátit k látkovým plenám a je vhodnější použít plenky měkčí a starší.

Akutní stadium

V akutní fázi lékař rozhodne jaký typ masti je vhodný a řekne, jak máme postupovat, aby léčba byla účinná. Osvědčenou metodou je nechat dítě pokud možno rozbalené, aby pokožka na zadečku mohla větrat. Zbytky moče a stolice je vhodné oplachovat pod tekoucí vodou a netřít kůži ubrousky. Samozřejmá je co nejčastější výměna plen.

Období zklidnění pokožky

Pokožku zadečku je optimální ochraňovat vrstvou masti bez dráždivých příměsí a parfémů. Vhodné je použití masti Bepanthen, Pevaryl, Canesten nebo mast s příměsí rybího tuku. Také papírové ubrousky by měly být bez parfémů a jiných konzervačních přísad, ale měly by obsahovat bylinky. V každém případě, pokud používáme nějakou novou kosmetiku, měli bychom ji nejprve odzkoušet na malém kousku kůže, abychom zjistili, jak bude miminko reagovat.

Odvar z dubové kůry

Osvědčeným prostředkem na léčbu opruzenin je také odvar z dubové kůry. Podrážděnou pokožku omýváme vlažným odvarem z dubové kůry a poté ošetříme zadeček mastí. Jestliže má naše dítě sklon k opruzeninám, používáme ochranný krém vždy po každém přebalování preventivně. Nepoužívejte mastě s obsahem antibiotik a dezinfekčních přísad.

Ovoce a šťávy

Do zhojení opruzenin je také vhodné vyloučit dráždivé a kyselé potraviny,cukr a  některé druhy ovoce a šťáv. Kyselá strava má vliv na kyselost moči a to vše působí na pokožku nadměrně dráždivě.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.