Kód pojišťovny

Nevolnost při cestování

Ilustrační obrázek

Chystáte se na dovolenou a čeká vás dlouhá cesta? Každý z nás se určitě vždy těší na zaslouženou dovolenou a chce si ji také náležitě užít. Ne ovšem každý rád cestuje a než se na své oblíbené místo dostaneme, mohou nás potkat nepříjemné cestovatelské potíže. Velmi nepříjemným společníkem při cestování je tzv. mořská nemoc, kterou kdysi trpívali  nováčci při plavbě po rozbouřeném moři. My můžeme trpět nevolností v jakémkoli dopravním prostředku. Může se  jednat o auto, letadlo nebo vlak.

Vestibulární ústrojí

Ve vnitřním uchu máme uloženo vestibulární ústrojí, které informuje náš mozek o poloze a pohybu našeho těla. Nepříjemné potíže nastanou jakmile s námi dopravní prostředek různě natřásá a pohybuje.  Vydýchaný vzduch a špatná ventilace vzduchu naše potíže ještě prohloubí. K tomu ještě strach a úzkost a problém je na světě.

Jaké jsou příznaky?

 Pocení, pocit pozvolné nevolnosti vystupňované až ke zvracení, celková únava, ospalost, mdloby, hučení v hlavě nebo v uších. To všechno jsou příznaky kinetózy.

Jaká jsou opatření?

  • V dopravním prostředku seďte vždy poblíž těžiště.
  • Pokud je to možné zajistěte si přísun vzduchu.
  • Ideální je sedět v polosedě, popř. pololeže a podložit si hlavu.
  • Během cesty jezte malé porce, nepijte alkohol ani kávu.
  • Příliš nesledujte pohyb z okna a nečtěte.
  • Před cestou používejte léky proti nevolnosti (Kinedryl apod.).

Tromboembolie

Tromboembolie je stav, kdy sraženina v žilách (nejvíce dolních končetin) se utrhne a směřuje do krve a do plic, kde ucpe plicní tepny a zabrání dýchání. Tento stav byl nazván syndromem turistické třídy, ale k této nemoci nemusí dojít zákonitě pouze v letadle, ale určité riziko existuje vždy při dlouhodobé nehybnosti ( sezení v kanceláři po delší dobu, po pooperačních stavech). Zkrátka vždy, kdy se pacient nesmí dlouhodobě pohybovat. Je proto důležité s končetinami pohybovat a nesetrvávat dlouho v jedné poloze.

Víme, kam jedeme?

Místo dovolenkového odpočinku bychom si měli vybírat samozřejmě i podle našeho zdravotního stavu. Pokud trpíme nějakou formou alergické reakce, měli bychom mít dostatečný přehled o květeně v dané lokalitě. Pokud trpíme křečovými žilami není vhodné si zvolit na delší trasu jízdu autobusem. Také diabetici, kardiaci, astmatici a lidé, kteří trpí nějakou chronickou formou onemocnění by se měli o svých cestovatelských plánech poradit se svým lékařem. Samozřejmě také  nezapomeňte na zdravotní pojištění, malou cestovní lékárničku a své léky, které běžně užíváte.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.