Kód pojišťovny

Cvičení v těhotenství

Ilustrační obrázek

Pro některé z nás je pohyb běžnou součástí našeho denního režimu a nechceme se ho vzdát ani v těhotenství. Je to v pořádku?  Těhotenství ženy je nejkrásnějším obdobím v životě ženy a samozřejmě sebou přináší řadu změn, ať už tělesných nebo  duševních. Jestliže je žena zdravá a její těhotenství probíhá zcela v pořádku, je možné  se věnovat běžným denním činnostem a popřípadě „sportovat". Tím máme na mysli volit takové pohybové aktivity, které nijak nenarušují klidný průběh těhotenství a nadměrně nezatěžují organizmus ženy.

Duševní a psychické naladění

Psychická a duševní harmonie je důležitá nejen v těhotenství, ale i v každodenním životě. Pokud budoucí maminka se souhlasem svého gynekologa může cvičit, určitě udělá hodně pro svůj dobrý pocit. Těhotné ženy, které dříve aktivně sportovaly mohou cvičit na pomalejší hudbu, věnovat se protahování a uvolňování celého těla. Pod vedením klasifikované a školené instruktorky můžete zvolit rehabilitační cvičení, cvičení na balónech, pomalý aerobic nebo můžete chodit plavat. Dá se cvičit ve fitness centrech, studiích pro ženy nebo různých relaxačních centrech.Také lze cvičit doma podle různých videozáznamů a kazet, kterých je už na našem trhu dostatek.

Jak se připravit na porod?

Kromě různých sportovních aktivit je také důležité, aby se žena uměla na porod připravit. Porodní asistentky učí v přípravných kurzech jak se má správně dýchat, posilovat pánevní dno nebo břišní svaly  po porodu. Shromažďujte všechny dostupné informace a se svými pocity a strachy si popovídejte s ostatními maminkami. Uvidíte, že se hned budete cítit lépe!

Těhotenství není nemoc

Budoucí maminky by měly určitě dbát i na správný jídelníček a nejíst za dva, ale jíst plnohodnotně a zdravě podle zásad zdravé výživy. Občasný jídelní prohřešek nevadí, ale myslete na to že optimální váhový přírůstek je 12 kg a každého dalšího kilogramu se budete zbavovat obtížněji. Nezapomeňte také na hojnost čerstvé zeleniny a ovoce. Také pěkné oblečení a jemné nalíčení nám určitě zlepší náladu. Náš partner také jistě ocení naši snahu vypadat hezky a bude se rád pyšnit spokojenou rodinkou.

Po porodu opět do kondice

Ženy, které byly zvyklé na pohyb před těhotenstvím a byly aktivní i v průběhu těhotenství se  po porodu  dosáhnou  a snadněji původní hmotnosti. Již v porodnici můžete začít s izometrickým posilováním hýždí a pomalými pohyby na lůžku. V šestinedělí ovšem nechtějte lámat rekordy. Dejte svému tělu čas, aby se mohlo zregenerovat po namáhavém porodu a tělo obnovilo  své síly. Na posilování a zátěž budete mít dost času. Po porodu budete potřebovat hlavně dost síly a energie pro miminko.

Cvičení a kojení

I pokud kojíte můžete cvičit a nepřipravíte se o mléko a neuškodíte sobě ani miminku. Musíte však dbát na stravu vhodnou pro kojící maminky a necvičit do únavy. Pro pohyb volte pevnou podprsenku se širšími ramínky, aby vás nebolela záda a cítila jste se dobře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.