Kód pojišťovny

Masáž Amma

Ilustrační obrázek

V dnešní době shonu si začínáme pomalu, ale jistě hledat techniky, které nám mohou pomoci u držet naše zdraví a zregenerovat naše síly. Jednou z nich může být tzv. masáž Amma, což v překladu znamená „uklidňovat rukama". Tato technika využívá akupresury meridiánů ( to je tlak na přesně určených bodech na našem těle). Průkopníkem této metody je Američan Tony Neuman.

Japonská kultura

Pro japonskou kulturu je kázeň a disciplína mimořádně důležitá. I masážní technika Amma je prezentována přesně danou sousledností hmatů a má přesný rytmus. Cílem této masáže je posílit tok životní energie a celkově zharmonizovat celé tělo. Masáž Amma se dostala do Japonska z Koreji již v 8. století. Takové masáže mohli používat pouze panovníci a masírovat mohli slepí mniši, protože nikomu nepříslušelo aby mohl panovníka spatřit.  Panovník proto zůstával oblečen a  dokonce musel zůstat sedět, protože by bylo nevhodné si lehnout před cizí osobou. S časovým odstupem se podmínky masáže měnily, ale sed a oblečení zůstalo.

Jaká je technika masáže?

V průběhu masáže klient sedí na speciálně upravené židli, kdy kolena, hýždě hrudník, čelo a ruce jsou opřeny o opěrku. Klient si může nechat hodinky řetízky nebo náušnice a je vlastně tzv. ve „svém. Následně začíná masér provádět specifické hmaty pomocí dlaní, palci nebo lokty. Provádí se stahování energie a protahování. První část trvá přibližně sedm minut a klienta je třeba nejprve zklidnit. Nejprve se provádějí jemné tlaky na záda a promačkávají se meridiány na hlavě a rukou a následně se provádí masáž dlaně pomocí prstů. V další části, která je dynamičtější se provádí poklepy a protahování a klient přitom sedí ve vzpřímené poloze. Postupně se prohloubí dýchání a bolest a únava začíná postupně ustupovat. Masáž se snaží dopomoci k lepšímu uvědomění vlastního „já".

Jak často a kdy lze masáž provádět?

Masáž je možno provádět takřka dle potřeby, jakkoli často a kdekoli. Není třeba čekat na nějaké odeznívání. Protože po celodenním shonu jsme někdy pořádně unaveni , masáž nám může dopomoci ke zklidnění a lepší koncentrovanosti. Naproti tomu  také ranní masáž nás může pozitivně nabudit a pomoci k lepšímu pracovnímu nasazení.

Co může masáž Amma přinést?

  • Ihned po skončení masáže se budete cítit dobře, plni elánu a energie.
  • Odstranění stresu.
  • Uvolnění svalů.
  • Pomáhá odstranit bolest, hlavy, krční páteře, ale i žlučníku( působením na jednotlivé meridiány se ovlivňují také vnitřní orgány.)
  • Zlepší se prokrvení těla, člověk jakoby"vyroste", protože se uvolní napětí v těle a uvolní se dýchání.
V současnosti se rozvíjí školy v Německu, Francii, Švýcarsku, Spojených státech amerických, ale také i v České republice.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.