Kód pojišťovny

Magické působení barev

Ilustrační obrázek

Barvy ovlivňují náš život zcela nenápadně, ale zato velmi silně. Mnohdy si jejich působení ani neuvědomujeme. Po staletí je známá tzv. colorterapie, což je léčení pomocí barev, kdy se využívá osvětlování barvami při různých lidských potížích. Při této terapii se využívá rozdílného elektromagnetického záření měřeného v nm, přičemž každá barva má jinou hodnotu a jiný účinek na lidské tělo. Zvláště děti jsou nesmírně vnímavé a citlivé a na různé barvy také různě reagují. Např. barva, kterou dítě upřednostňuje, může rodičům dopomoci zjistit vrozené sklony dítěte, jeho temperament nebo lze také diagnostikovat určité onemocnění. Dětem bychom proto rozhodně neměli vnucovat takové  barvy, které nemá rádo.

Působení modré barvy

Modrá barva je považována za barvu klidu a harmonie. Snižuje totiž svalové napětí a zpomaluje srdeční a dechovou činnost. Touto barvou se doporučuje vymalovat ložnice nebo dětský pokoj. Naopak se nedoporučuje do kuchyně. Tam by mohla spíše působit na naše smysly negativně ( snižovala by chuť k jídlu). Modrá barva působí kladně např. při kloubních onemocněních, astmatu a zánětlivých onemocněních. Pro nejmenší děti je sytě modrá barva nevhodná a mohla by působit studeným až deprimujícícm dojmem.

Působení zelené barvy

Zelená  barva je barvou rostlin a tato barva je považována za obzvlášť terapeutickou. Působí totiž harmonizačním dojmem, neutralizuje, snižuje bolest a působí neutralizačně. Zelná barva pomáhá léčit problémy spánkové disharmonie a také pozitivně ovlivňuje sluch. Pro nejmenší děti je zelená barva užitečná tím, že podporuje paměť a rozvíjí tvořivost. Pokud dítě onemocní virózou je vhodné oblékat ho do oblečení zelené barvy.

Působení oranžové barvy

Oranžová barva je barvou stimulační, která podporuje růst a má v sobě velmi pozitivní náboj. Tato barva působí kladně na náš trávicí systém, proto můžeme tuto barvu použít při stolování. Také zlepšuje prokrvení organizmu, aniž by se při tom zvýšil krevní tlak. Oranžová barva je vnímána jako barva úspěchu a radosti.  Sytě žlutá působí kladně na naše smysly, protože zlepšuje náladu a stimuluje zrak a mozek. Žlutá barva se používá při léčení anemických a apatických dětí.  Jako barva dětského pokoje se však žlutá nedoporučuje, protože může potlačovat ospalost. Pokud zařizujeme dětský pokojíček, je lepší volit spíše pastelovou barvu ( béžovou nebo krémovou).

Působení červené barvy

Červená barva dodává člověku pocit sebedůvěry a aktivity. Z terapeutického hlediska způsobuje zrychlení dechu, zvyšuje svalové napětí, krevní tlak a zrychluje metabolismus. To vše celkově přispívá ke zlepšení tkáňové výživy. Pokud je dítě apatické a netečné, doporučuje se oblékat ho do červených barev.  Červená také pomáhá odstraňovat zácpu a nevolnost. Musíme však dávat pozor a nedávat tuto barvu na kůži, pokud je v organismu  zánět.

Působení fialové barvy

Fialová barva způsobuje nejvyšší uvolnění a splynutí s přírodou. Je to barva meditace a odevzdanosti.

Kde všude se využívá účinků barev?

Barvy na nás působí prostřednictvím světla, jídla a okolí a ovlivňují  centrální nervový systém. Prostřednictvím hormonů je pak ovlivněna chemická i energetická rovnováha v těle. Terapeutických účinků barev se využívá především tam, kde chceme působit na pacienta pozitivně ( nemocniční oddělení, léčebná zařízení ..). Lidské tělo, pokud je nemocné vysílá určité negativní vibrace a právě pomocí barev lze zčásti tyto vibrace ovlivnit.

Pro koho je léčba barvami vhodná?

Znalosti o zvláštních účincích barev nejsou ničím novým. Již staří Egypťané a Řekové používali barvy zcela záměrně k léčení různých nemocí. Byly prokázány dokonce léčivé účinky barev i u slepých pacientů. Je však třeba zdůraznit, že colorterapie nenahrazuje běžný způsob léčby, ale je pouze jejím doplňkem. Léčení pomocí barev je možnou použít u takovýchto potíží:

  • Nespavost, únavový syndrom, nedostatek energie.
  • Deprese různého stupně, zvýšený krevní tlak.
  • Duševní, citové nebo fyzické poruchy, migréna.
  • Kožní onemocnění - ekzémy, astmatické potíže.
  • Revmatické onemocnění, artritida.

Barevné oblečení

Barva našeho oblečení ( i našeho spodního prádla) má velký vliv na to, jak se právě cítíme. Také barva našeho ložního prádla ovlivňuje náš spánkový rytmus. Měli bychom tedy respektovat alespoň základní vztahy mezi barvami a našim zdravím.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.