Kód pojišťovny

Léto s dětmi

Ilustrační obrázek

Léto je tady a my chceme, ať i naše děti užívají sluníčka, vody a čerstvého vzduchu. Jak to, ale udělat, aby při tom nebylo ohroženo jejich zdraví a bezpečnost? Když je venku krásné počasí, děti milují běhání venku jen tak nalehko, čachtání ve vodě a stavění hradu. Díky sluníčku dostáváme do organismu důležitý vitamín D a sluneční světlo také zvyšuje obranyschopnost organismu a má také protibakteriální účinky. Celkově se dá říci, že sluníčko „zodpovídá" za to, jak se právě cítíme.

Slunce ano, ale opatrně

I přes všechny pozitivní účinky, které slunce má, bychom měli při pobytu dětí na slunci respektovat určitá pravidla. Již v minulosti byla prokázána přímá souvislost mezi opalováním dětí a pozdější rakovinou kůže v dospělosti. Děti je nutné co nejdříve poučit, jak se mají při pobytu na sluníčku chovat. Zejména kojenci by na přímém slunci neměli pobývat zcela určitě vůbec. U miminek totiž nefunguje přirozená ochrana proti UV záření, protože látka melanin se tvoří u dětí až později a přirozená ochrana dětské pokožky se zvyšuje až postupně. Batolata mohou být na sluníčku zhruba hodinu denně, a to nejlépe při hře nebo procházkách. V žádném případě není vhodné dítě opalovat, tak je opalují dospělí.

Požívání krémů

Jestliže jdeme s dítětem na slunce, musíme také volit tu správnou denní dobu. Rozhodně je nevhodné pobývat s dětmi na slunci mezi 11 a 14 hodinou, protože to je sluníčko obzvlášť intenzivní. V každém případě však dáme dětem čepici, sluneční brýle a natřeme je dětskými ochrannými krémy. Děti potřebují totiž speciální ochranné krémy s vyšším ochranným  faktorem, který odpovídá jejich fototypu. Kromě toho, že hrozí spálení dětské pokožky, hrozí také i  úpal.

Spálená pokožka

Naše kůže má paměť, do které se zapisují všechna poškození. Když se však dítě nedopatřením spálí, musíme jej okamžitě přemístit do stínu a tělíčko ochlazujeme chladnou vodou. Pokud se na kůži objeví puchýřky, sprchujeme postižené místo pod sprchou asi patnáct minut. Při bolestech hlavy a závratích se však raději poraďte se svým dětským lékařem. Nikdy byste však neměli nechávat dítě na slunci tak dlouho, aby mělo puchýřky naplněné bílou tekutinou! Připravili byste sobě i dítěti těžké chvilky do té doby, než se pokožka zregeneruje.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.