Kód pojišťovny

Plastika lásku nenavrátí

Ilustrační obrázek

Do ordinace plastického chirurga by měl každý pacient přicházet po pečlivém uvážení svých požadavků. Nejvhodnější věk nelze určit. Obecně ale platí, že věk pacientek bývá kolem 40 let. V případě vrozených vad pak bývá více dětských pacientů.

Cílem plastických operací je zlepšení vzhledu pacienta a tím i zlepšení jeho psychického stavu. Pacient však musí být zdravě sebekritický. Liposukci nelze provádět na ženě, která si prostě o sobě myslí, že je tlustá, nebo provádět vypnutí kůže s očekáváním, že se dostaví úspěchy v lásce.

Vrátí se ke mně po kolenou

Za nejpádnější důvod návštěvy plastické chirurgie lze považovat vlastní nespokojenost s vadou na kráse, kterou nikdy nebudeme schopni odstranit vlastními silami: odstávající uši, povislá prsa, hluboké vrásky. Hnací silou je naše vlastní rozhodnutí, nikoli přání blízkých, partnera.

Očekávat od plastické chirurgie, že za nás vyřeší problémy, třeba partnerskou krizi, je více než pošetilé. Žena, která přichází do ordinace s představou, že získá zpět manžela tím, že si nechá chirurgicky zvětšit poprsí, není jistě tou správnou kandidátkou na výkon.

Úprava vzhledu může částečně zvýšit vaše sebevědomí, ale sama o sobě nezmění váš život o sto osmdesát stupňů. Mávnutím kouzelného proutku se nestanete chytřejší ani zábavnější.

Sebeúžasnější úpravy žádný partnerský vztah nezachrání. Snažit se muži zalichotit tím, že si necháme upravit tělo podle jeho představ, je naivní.

Řešit trvalou změnu vzhledu v akutním stresu, třeba proto, abyste si zachránila rozpadající se manželství nebo se vyrovnala se stárnutím, je dokonce nebezpečné - zklamání z nevyplněných nadějí se může snadno zvrtnout v regulérní depresi.

Zdravotní důvody tvoří zvláštní skupinu k úpravě zevnějšku. Zařadili bychom sem vrozené vady (rozštěp rtu či patra), následky úrazů ( po popáleninách, opařeninách), následky choroby (nádory prsou) a mnoho dalších.

Operace jako každá jiná

Pro organismus představuje každý zákrok v celkové narkóze značnou zátěž - proto musejí uchazeči o zákrok absolvovat komplexní předoperační vyšetření.

Plastická operace je chirurgický zákrok jako každý jiný. Předpokladem k jeho provedení je dobrý zdravotní stav, a především pečlivé zvážení požadavků pacienta. Samotnému chirurgickému výkonu by mělo předcházet pečlivé uvážení a rozebrání problému s chirurgem. Na místě je i pohovor s psychologem nebo psychiatrem.

Díky liposukci nezhubnete

Nadměrné ukládání tuku v partiích břicha, boků. hýždí a stehen trápí mnoho žen a většina diet a cvičení v tomto případě nepomáhá. Co může pomoci, je odsátí tuku - liposukce.

Ovšem pozor - nejde o redukci hmotnosti, pouze o úpravu ohraničené oblasti. A kdo má k tloustnutí sklon, vystavuje se dokonce riziku, že bude po liposukci vypadat hůř a hlavně nepřirozeně. Odsáté partie totiž zůstanou o poznání plošší než okolí.

Liposukci mohou absolvovat jak ženy, tak i muži, kteří nejsou se svým tělem spokojeni. Mohou ji podstoupit i velmi mladí lidé, horní věková hranice není už vůbec věkově omezena, záleží na zdravotním stavu klienta.

Liposukci není možné provádět v době diet a plánovaného hubnutí. Předpokladem pro liposukci je ustálená váhová hodnota.

Možnost volby

  • Doposud používanou metodou je liposukce v celkové narkóze. Klient je při ní vyřazen z běžného života několik týdnů a trpí velkými bolestmi. Výsledky nejsou příliš uspokojivé.
  • Ultrazvuková liposukce může způsobit hluboké spáleniny a velké nerovnosti na povrchu těla. Proto se od ní upouští.
  • Vibrační liposukce je považována za nejmodernější a velmi bezpečnou techniku. Jde o šetrnou metodu umožňující odsátí až trojnásobného množství tuku ve srovnání s běžně používanými postupy, přičemž je minimalizováno poškození podkožních struktur. Protože se používají velmi tenké kanyly, výsledné jizvičky na kůži nepřesahují délku 5 mm. Pooperační bolesti jsou mírnější a hojení rychlejší.
  • Ambulantní liposukce - tzv. body contouring. Provádí se v tzv. tumescenční anestezii, tato metoda je nejšetrnější. Byla vynalezena v USA, používá se déle než 15 let.. Tuková tkáň v podkožní vrstvě je napouštěna speciálním roztokem, který svým složením usnadňuje odsávání tuku. Nedochází tak k poškození okolních tkání, zmenšuje se riziko případných nerovností. Těsně po zákroku, který trvá jen několik hodin, odchází pacient domů. Dva týdny po výkonu musí nosit speciální kompresivní prádlo, které si může sundat jen na dobu nezbytně nutnou k hygieně a vyprání prádla.. Po zákroku se klient nemusí vyhýbat sportu ani žádným jiným oblíbeným činnostem.

Ženy, které liposukci už jednou podstoupily, si na ní mohou vytvořit jakousi „závislost". A touží po dokonalé proměně téměř všech částí těla. Cena za úkony se liší podle ošetřené plochy a jednotlivých částí těla, pohybuje se mezi 15000-45000.

Smyslné rty

Zvětšování rtů pomocí injekčních výplní patří k velmi vyhledávaným výkonům estetické dermatologie. Tato metoda řeší nejenom velikost rtů, ale i různé asymetrie, ať už jde o rozdílnou velikost horního a dolního rtu nebo nesouměrnost pravé a levé poloviny.

Před zákrokem si klientka vybere anestezii. Je to buď lokální umrtvení injekcí nebo znecitlivující mastička. Jakmile jsou rty znecitlivěné, lékař rty důkladně vydezinfikuje a pak účinnou látku aplikuje několika vpichy tam, kde je třeba. Dezinfikuje se i před každým vpichem. Injekce by neměla pacientka vůbec cítit.

K modelaci rtů se používají různé výplňové materiály s různou délkou působení - např. implantáty s kyselinou hyaluronovou, látkou, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Efekt vydrží půl roku, někomu i rok.

Samotný zákrok trvá pár minut. Rty jsou po aplikaci oteklé, otok zmizí nejpozději do druhého dne. Do druhého dne by si žena neměla rty mazat, neměla by se jich příliš dotýkat.

Zasněný pohled

Jako první se v obličeji objeví vrásky kolem očí. Kolem očí se však netvoří jen vrásky, ale velmi často dochází k poklesu tkáně, tzv. ptóze. Tento problém pak přestává být pouze estetický, ale dostává se do skupiny problémů zdravotních. Pokleslá horní víčka mohou někdy dokonce omezovat zorné pole. Přidávají roky a působí neustále ospalým dojmem.

Operace se může podle rozsahu provádět zároveň na horních i dolních víčkách.

Výsledek může někdy i zklamat

Výsledek každé operace se liší podle toho, kdo ji dělá, každý operatér má svůj rukopis. Lékaři musí vycházet z osmdesáti procent z anatomických tvarů a z dvaceti procent záleží na představivosti lékaře. Při plánování plastické operace je ve hře mnoho faktorů. například tloušťka kůže, potivost, to, jak se kůže mastí.

U plastické úpravy prsou může dojít například k posunutí vloženého implantátu nebo k nevhodné velikosti upravených prsou. Při liposukcích mohou v místě odsátí tuku vzniknout jakési kapsy z převislé kůže či velké množství krevních výronů, které je nutno odsát.

Připravte se také na to, že značná část lidí, se kterými se vídáte, si změny pravděpodobně ani nevšimne. Nejdůležitější je uvědomit si, že jde jedině o náš dobrý pocit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.