Kód pojišťovny

Slunce pod kontrolou

Ilustrační obrázek

Kdo z nás by v létě nechtěl oslnit bronzovou barvou? Snědou kůži stále považujeme za velmi žádoucí. Ve snaze užít si slunce naplno, často nepoužíváme opalovací krémy s vyšším ochranným faktorem. Málokdo z nás si uvědomí, že spálením své kůži škodí. Zarudnutí po určité době vybledne, kůže se oloupe a většinou se zdá být normální. Kůže má však příliš dobrou paměť.

Bez slunce to nejde

O tom, že je slunce jedinečné antidepresivum, není pochyb. Slunce totiž podporuje tvorbu serotoninu, látky, která spouští dobrou náladu. Zároveň blokuje hormon melatonin, odpovědný za náš spánek. Když je venku dostatek světla, melatonin nemá šanci a člověk je plný energie.

Sluneční světlo je nezbytné pro tvorbu vitaminu D v kůži. Nedostatek tohoto vitaminu se projevuje u dětí jako křivice, u dospělých jako měknutí kostí. Absence vitaminu D způsobuje také zácpu, svalovou bolest a nedostatečný růst.

Slunečné záření ve správných dávkách může zlepšit řadu kožních chorob. Jde například o lupénku, atopický ekzém nebo projevy akné. UV záření v těchto případech pozitivně ovlivňuje imunitní pochody v nemocné kůži.

Podle některých vědců může slunce bránit i propuknutí roztroušené sklerózy. Při této chorobě se imunitní systém člověka obrání proti němu samému a místo škodlivých bakterií či virů začne napadat nervovou soustavu. Sluneční záření má prý schopnost tuto nežádoucí aktivitu imunitního systému potlačit.

O pár let více

Nadměrné slunění vede k předčasnému stárnutí kůže a ke ztrátě její přirozené vlhkosti a elasticity, což je příčinou tvorby vrásek.

Viníkem je ultrafialové záření, které proniká velmi hluboko do kůže. Škody, které udělá na buňkách, se ale hned neprojeví. Dají o sobě vědět někdy za dva roky, někdy až za dvacet let. Imunitní systém organismu se sice snaží škody napáchané na kůži odstraňovat, ale někdy je toho na něj příliš.

Alergie na slunce

Pokud jste pobyt na sluníčku přehnali, pokožka vám zčervená. Pozor na to, kůže si totiž moc dobře pamatuje i sebemenší připálení. Za tuto nepříjemnou věc mohou UVB paprsky, které jsou velmi silné.

Naskočí-li vám na kůži červené pupínky až puchýřky, které výrazně svědí, může jít o sluneční alergii. Kůže citlivějších lidí může na sluneční paprsky zareagovat vyrážkou již po několika minutách. Ohroženi jsou hlavně blonďatí a rusovlasí lidé. Alergickou reakci mohou při pobytu na slunci vyvolat i některé toaletní vody a parfémy.

Pokud se u vás objeví sluneční alergie:

  • Vyvarujte se dalšímu vystavování na slunci.
  • Hodně pijte.
  • Postižené místo ošetřete přípravkem. na sluneční alergii dobře zabírají kvalitní antihistaminika.
  • Postižené místo ošetřete přípravkem, který bude kůži chladit a zvláčňovat.

Proti silnému působení slunečního záření je nejspolehlivější ochranou klobouk, halenka s dlouhým rukávem a kalhoty. Nejlépe nás ochrání barevné, hlavně černé oděvy. Nevýhodou ale je, že je nám v nich více teplo. Tenké bílé tkaniny nás chrání mnohem méně. Na některých oděvech již dnes pod zkratkou UPF najdete informaci, jak oblečení chrání před sluncem.

Obávaný melanom

Rakovina kůže je tím nejhorším důsledkem slunění. Výskyt kožních nádorů v posledních desetiletích trvale stoupá. Oproti roku 1930 se zvýšil výskyt melanomu - nádoru z pigmentových mateřských znamének - jen v USA o 1200%! Pouze preventivní opatření, jako je omezení slunění a správný způsob opalování, mohou výskyt kožních nádorů snížit.

Většina karcinomů kůže bývá způsobena přehnaným opalováním v mládí. Kůže má totiž sloní paměť. Už jedno nebo dvě spálení zvyšují riziko této nemoci. Děti mají kůži mnohem citlivější na záření než dospělí a přitom tráví mnoho hodin při hře venku. Proto by měly být chráněny, kdykoliv jdou ven. Dobrá ochrana kůže v dětství znamená snížení rizika vzniku kožních nádorů v dospělosti nebo ve stáří.

Myslíte si, že pokud se natřete krémem s vysokým ochranným faktorem, že sice nedostanete rakovinu kůže, ale vůbec se neopálíte? Není to pravda, i s vysokým faktorem se opálíte, jen to trvá trochu déle. Za čtyři dny pobytu na slunci dosáhnete stejné intenzity, ať se natíráte krémem s nízkým či vysokým faktorem.

  • Nejčastějším kožním nádorem je bazaliom, který postihuje hlavně starší lidi. Nemusí se vyvinout přímo z mateřského znaménka, ale kdekoliv na kůži. Obvykle je to nehojící se vřídek, který někdy mokvá a hnisá a vytvářejí se na něm stroupky. Bazaliom sice netvoří metastázy a neproniká dále do těla, ale může utlačovat a ničit kůži.
  • Druhým nejčastějším nádorem je spinaliom, který se objevuje hlavně na rtech, tvářích nebo uších. Nemusí to být jen vřídek, ale také bledá až růžová skvrna či uzlík na kůži. V pozdních stádiích může nádor metastázovat do lymfatických uzlin nebo vnitřních orgánů.
  • Melanom se dá zastavit jen na úplném začátku. Jinak velmi rychle napadá ostatní orgány. Nemoc se dá lehce odhalit, protože je viditelná pouhým okem. Zpozorněte, když se pigmentová skvrna zvětšuje a má už kolem sedmi milimetrů, barví se dohněda až dočerna, nemá rovnoměrné okraje. Melanom běžně krvácí.
Rakovina kůže postihuje hlavně lidi, kteří mají na těle více mateřských znamének, někdy i desítky. Alespoň jednou ročně bychom měli zajít na kožní prohlídku. Neděste se předem, když na kůži objevíte podezřelý útvar. Nemusí se vždy jednat o tu nejhorší variantu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.