Kód pojišťovny

Milování ve třech

Ilustrační obrázek

Dokud žena neví, že je těhotná, její dosavadní sexuální život zůstává stejný. Jakmile ale zjistí, že je v jiném stavu, přichází řada zbytečných obav. Z lékařského hlediska by v normální graviditě neměly nastat žádné podstatné změny, které by zásadním způsobem ovlivnily ženskou sexualitu.

Mnohé páry ovládá strach a obavy z poškození plodu, a tak třeba i zbytečně  na sex v této krásné životní etapě rezignují.

Budu se mu líbit?

I normálně probíhající těhotenství představuje zátěž pro oba rodiče. Na stobodové stupnici faktorů způsobujících stres zaujímá se 60 body čestné 4. místo. Tatínkové snášejí dokonce těhotenství leckdy hůř než jejich slabé polovičky. Možná se jim pak ani nechce milovat, i když vy byste si daly říct. Lidé se například často obávají, že při souložích dochází k nějakému přímému kontaktu s nenarozeným dítětem, což samozřejmě není pravda. Dítě vás sice slyší, ale absolutně nebude mít představu, co se děje. Budoucí tatínkové se bojí, že vám nebo potomkovi ublíží. Někdy vás přestanou vnímat jako sexuální symbol.

Ženy se strachují, zda se budou partnerovi líbit s rostoucím břichem. Těhotné ženy jsou krásné, zvláště když se na potomka těší. Jejich rysy jsou rozzářené a jejich sebevědomí stoupne.

Nelze odpovědět jednoznačně, jestli milování při těhotenství cítí každý muž stejně, nicméně dobře ženské prokrvené genitálie by mohly ve většině případů navodit trochu jiný požitek než obvykle. Možná zjistí, že spojení je pro něj těsnější.

Nemáte chuť na sex - nevadí

Pocit, že nemáte v těhotenství chuť na sex, je naprosto normální a nemusíte se znepokojovat. Mnohé z žen na sex v prvních měsících, stejně jako v pozdním stadiu, nemyslí. V prvním trimestru jsou časté nevolnosti, zvracení a ostatní problémy nezávisející na vůli těhotné, které mohou sexuální život komplikovat. Ženy, které prodělaly samovolný potrat, mají někdy zábrany z obavy o průběh těhotenství. Je dobré si dávat pozor v době obvyklé menstruace- v této době riziko samovolného potratu stoupá. Sexuální abstinence je samozřejmá v případě krvácení.

Druhý trimestr patří k relativně bezproblémovému období. Ženy někdy v tomto období pociťují zvýšený zájem o sex a jejich prožitky bývají intenzivnější.

Orgasmus miminku rozhodně neuškodí. Děloha se sice při něm stahuje, což ale neznamená, že se vyvolá porod. Miminko si pravděpodobně užije tyto jemné stahy, stejně jako blahodárně působící hormony, které zaplaví tělo po orgasmu. Sexuální fantazie v tomto období bývá pestřejší a některé ženy více masturbují. V těhotenství často dochází i k opačnému extrému, kdy má žena na sex naopak velkou chuť. Během těhotenství je totiž ve stydkých pyscích vagíny a prsech obsaženo mnohem více krve, což prakticky znamená, že jsou mnohem citlivější.

Třetí trimestr s sebou přináší zvýšení hmotnosti a sníženou pohyblivost těhotné, a je tedy nutné hledat vhodné polohy. Máte-li strach z klasického sexu, zkuste ho nahradit nekoitálními aktivitami, abyste neztratili pocit partnerské sounáležitosti.

Je pravda, že orgastická křeč je s pokročilejším těhotenstvím stéle silnější. Ale dokud není tělo na porodní stahy připraveno, žádné množství kopulačních pohybů porod nespustí. Pokud ovšem žena přenáší, sex, máte-li na něj chuť, se pro spontánní vyvolání porodu doporučuje.

Hormony a sex

Více než na tradičně omílaných tzv. hormonálních změnách a jejich vlivu na sexualitu v těhotenství záleží na vztahu ženy k sexu. Jestliže žena bere sex jen jako „prostředek" k otěhotnění, těžko můžeme čekat, že v ní těhotenství probudí sexuální vášnivost. Ženy, které sex považují za běžnou součást života, početí také nezmění.

O chuti na sex v těhotenství tak rozhoduje psychika, vztah k sexu a zmíněné hormony, hlavně estrogen a progesteron. Ty teď spolu s dalšími těhotenskými hormony vylučuje místo vaječníků placenta.  Neexistuje hormon, který by u ženy sexuální apetenci přímo určoval. Touha až posedlost sexem má v těhotenství svůj racionální základ: orgasmus stahuje a cvičí svaly dělohy, což se později zúročí v podobě snazšího porodu.

Poloha na míru

V první polovině gravidity mohou být polohy při sexu jakékoliv. I když bude v prvním trimestru partner nahoře, může být žena v klidu, dítě bude úplně v pořádku. Leží bezpečně v zámotku v plodové vodě uvnitř svalnaté vrstvy dělohy.

V druhé polovině těhotenství už ženě „vadí" bříško, vhodnější jsou polohy naboku či klasicky zezadu. Pozice, které můžete zkusit, jsou např. „lžička" (ležíte na boku a partner kopíruje tvar vašeho těla zezadu), nebo partner sedící na rubustní židli a vy na něm. Většina žen nesnese při sexu jakýkoli tlak na břicho, stejně jako pozice s hlubokým proniknutím.

Láska a něha jsou důležitější

Budoucí maminky si většinou stěžují, že se jejich partneři milování „bojí". Proto je důležité říci o svých touhách partnerovi a naopak vyslechnout, co se děje v tom druhém. V sexuálním životě platí jedno důležité pravidlo - všechno, na čem se dohodnete se svým partnerem, považujte za normální. Žena by se neměla nikdy k milování přemáhat, pokud sama nemá chuť, a manžel by ji samozřejmě k sexu neměl nutit. Mluvte s partnerem o svých pocitech., nejhorší je mlčet  a být nespokojený. Výborně funguje i vzájemná masáž.

To, že muži nemají v některých fázích těhotenství chuť na sex s partnerkou, je pro muže vcelku běžné. Pro některé partnery je těžké uvažovat o sexu na nějakou dobu. Pokud vás vidí rodit nebo starat se o novorozeně, může ho to odradit. Buďte trpělivá, opakovaně ho hýčkejte a zkuste najít trochu času jen pro vás dva.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.