Kód pojišťovny

Slábne vám paměť?

Ilustrační obrázek

Lidé se dnes dožívají stále vyššího věku než tomu bylo v minulosti, ale současně také stoupají nároky na kvalitu života. Každý člověk si chce určitě užívat svého důchodového věku aktivně a ve zdraví. Náš věk sice bohužel ovlivnit nedokážeme, ale můžeme se sami aktivně podílet na tom, jak kvalitní bude naše paměť. Pokud pasivně vysedáváme před televizí a pospáváme, nemůže se náš mozek vůbec rozvíjet. Mozku naopak prospívá aktivní tělesná i duševní práce s novými podněty a informacemi. Trénovat paměť můžeme i při běžných denních činnostech.

Trénink paměti

Aby byla naše paměť v dobrém stavu, musíme dodávat mozku stále nové impulsy a to nejlépe zábavnou formou. K tomu je potřeba jen trocha vlastní aktivity a iniciativy. Mezi vhodné činnosti patří např.:

  • Učení se novým věcem
  • Luštění křížovek a sudoku, hádanek
  • Hraní náročných her
  • Cestování a turistika
  • Pobyt s přáteli
  • Učení se cizím jazykům

Jaké druhy paměti existují?

Systém paměti mozku si můžeme představit jako větší množství šuplíků a programů, které spolu  pracují. Existuje mnoho druhů paměti ( sluchová, zraková, mechanická, prostorová, významová a praktická). K nejčastějším druhům paměti patří:

Deklarativní

Ráno si  nepamatujeme, kam jsme večer dali, to, či ono. Tento druh paměti je důležitý pro zapamatování faktů nebo příběhů, které již proběhly.

Procedurální

V životě díky tomuto druhu paměti nezapomeneme již nabyté dovednosti ( jízda na kole, lyžování, plavání..).

Krátkodobá paměť

Zde se ukládají události, které vyžadují vaši momentální soustředěnost. Jedná se o pracovní paměť.

Dlouhodobá paměť

Uchovává události, které již proběhly. Ukládáním prožitků se vytváří tzv. paměťová stopa. Díky ní si pamatujeme např. jména kamarádů apod.

Rozdělte si čas

Pokud se právě připravujete na maturitu nebo studujete nějakou školu a zvyšujete si kvalifikaci, musíte si v prvé řade naplánovat a rozdělit učební látku tak, abyste měli také i dostatek času na zábavu a odreagování. Než s učením začnete, zkontrolujte si zda máte všechny potřebné materiály a pomůcky. Také si předem ukliďte vaši pracovní plochu. Látku, kterou se potřebujete naučit si rozdělte na několik úseků a sestavte si časový harmonogram do kterého se musíte vejít. Mezi učením nezapomeňte na přestávky, protože jinak riskujete únavu, malátnost a bolest hlavy. Co se týče výkonnosti mozku, tak u většiny lidí klesá po poledni a kolem sedmnácté hodiny opět stoupá a kolem jednadvacáté hodiny jde zase výkonnost dolů. Důležitou látku se snažte zopakovat i tentýž den a potom opakovaně i následující den. Důležité je i podtrhování a zvýraznění důležitých pasáží, výpisky a poznámky.

Učte se nahlas

Každý člověk potřebuje pro učení klid a soustředěnost. Účinné bývá také učení a opakování látky nahlas. Většinu naučených faktů zapomeneme, ale důležité informace bychom určitě měli „vydolovat" z paměti.

Výpadky paměti

Občasné výpadky paměti nejsou ničím neobvyklým a jsou neškodné. Někdy mohou být výpadky paměti způsobené silnou trémou. V takových případech nám nepomůže ani to, že jsme se látku dobře naučili. Tréma zkrátka udělá své a dotyčný se pak potí, koktá a není schopen ze sebe vydat ani třetinu toho, co umí. Pak nezbývá nic jiného než se s trémou tzv. „poprat"a pokud nás tréma zcela ovládá, měli bychom vyhledat pomoc odborníka. Vážná porucha paměti se nazývá amnézie. Jedná se o celkovou nebo částečnou ztrátu paměti způsobenou nemocí nebo úrazem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.