Kód pojišťovny

Maminkou v pozdějším věku

Ilustrační obrázek

Rozhodujete se, kdy mít dítě? Nakolik je věk pro těhotenství důležitý?
České ženy dnes  mají první dítě podle statistik v sedmadvaceti letech. Ještě před dvaceti lety bylo něco takového výjimkou. většina žen rodila poprvé kolem dvacítky. Těhotné ženy nad třicet byly raritou, kterou si chodila prohlížet celá porodnice. Ještě před několika lety používali lékaři pro ženy po „30" termín „primipara vetus" (neboli stará prvorodička). Dnes by ho museli používat mnohem častěji.

Věk rodičky je velmi podstatný - a nejen pro ženu samotnou, ale zejména pro dítě. Kde je tedy ona hranice, kdy by žena měla porodit své první dítě?

Správný čas být matkou

I pětačtyřicetiletá žena může bez problémů porodit zdravé dítě. Šance, že se to povede, je ale mnohem menší než u mladé ženy. Lékaři většinou uvádějí, že mezníkem je věk pětatřicet let. Schopnost otěhotnět začíná u ženy klesat od třicátého roku a po pětatřicítce nabírá tato tendence dokonce prudký sestup.

Optimální věk na první těhotenství a porod z biologického hlediska je od 19 do 23 let. Jenže to chce dnes čím dál méně žen.  Ženy kolem dvacítky jsou na vrcholu plodnosti. Mají k dispozici většinu ze dvou milionů vajíček, se kterými se narodily. Po půlročním zkoušení otěhotnět je 90% šance na úspěch, po roce dokonce 95%. Existuje pouze velmi malá pravděpodobnost, že plod bude mít chybu v chromozomech.

Ženy odkládají mateřství na „třicítku". Vyšší věk má určitě své výhody - zkušenosti žen často vedou k lepší spolupráci s personálem při porodu, ale i k větší trpělivosti a informovanosti. Ženy jsou sebevědomější, na mateřství připravenější, rodina je ekonomicky zdatnější.

Není rozumné, aby ženy měly dítě jen proto, že na těhotenství mají věk, ale osobně se na mateřskou roli necítí. Může se ale stát, že když žena v pětatřiceti zatouží po dítěti, nepodaří se jí otěhotnět. Měla by proto vše dostatečně zvážit a přijmout i rizika, která z pozdějšího těhotenství vyplývají.

Nespravedlivá příroda?

Vajíčka ženy dozrávají do určitého stadia již před narozením a v něm přetrvávají celý život. Jsou vystaveny všem toxickým vlivům prostředí a překonaným nemocem. Muži to mají jednodušší - spermie muže se tvoří cyklicky celý život, a proto jsou méně vystaveny toxinům.

Dalším důvodem, proč je věk matky mnohem důležitější, než se zdá, je i biologická kvalita ženina těla, která s věkem přirozeně klesá. Mezi 35. a 40. rokem začne klesat schopnost otěhotnět. U starších žen klesá počet menstruačních cyklů, kdy dojde k ovulaci. Ovulace je uvolnění vajíčka do vejcovodu, v němž je vajíčko asi jeden den schopno oplodnění. Navíc ženě již několik let před přechodem vajíčka tvrdnou, a spermie k nim tak prakticky nemohou proniknout. Děloha také stárne: děložní čípek může být změněn proběhlými záněty. Řada žen prodělá mezi 20.-40. rokem věku ošetření čípku pro předrakovinné stavy, což může také negativně ovlivnit budoucí plodnost či schopnost donosit dítě. Nejčastější onemocnění dělohy, myomy (svalové uzly), nejsou sice zhoubné, ale mohou buď znemožnit otěhotnění, či donošení těhotenství.

Možná rizika

Těhotenství je pro starší organismus větší zátěž. Je vyšší pravděpodobnost, že starší rodička může onemocnět těhotenskou cukrovkou nebo bude trpět potížemi spojenými s vysokým krevním tlakem nebo otoky končetin. Nejčastěji hrozí ženám ve vyšším věku samovolné potraty, metabolické poruchy, poruchy nitroděložního vývoje plodu, zvýšené riziko vývojových vad plodu (1% po 35. roce, 1,8% po 40. roce a po 45. roce až 6%), starším těhotným se častěji rodí děti s Downovým syndromem. Právě proto lékaři doporučují ženám podstoupit odběr plodové vody. Lze tak zjistit, zda je dítě ohroženo. Žena má pak možnost rozhodnout se pro případnou interupci.

Umělé oplodnění je možností, jak si pořídit miminko i ve vyšším věku. Stát ale tuto šanci hradí jen ženám do třiceti devíti let. Starší si ji musí zaplatit samy, což může stát i statisíce korun.

Ženy budou mít zřejmě v blízké budoucnosti možnost nechat si zamrazit svá vajíčka. Tato metoda bude určena těm, které si chtějí na dítě ještě chvíli počkat, ale zároveň ho jednou touží mít. Vajíčko pak klidně budou moci použít třeba ve čtyřiceti.

Pokud se však na miminko necítíte ve třiceti,  počkejte si - ale musíte si být vědoma, že nic není zadarmo.  Žena starší čtyřiceti let by měla pečlivě zvážit, zda její zdravotní stav těhotenství dovolí. Stejně jako věk je ale důležité, aby byla žena v psychické pohodě a sociálně a ekonomicky zajištěná.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.